TIVISSA

El municipi de Tivissa està situat al S.E de la comarca de la Ribera d’Ebre. Aquest s’extén al llarg de 208 Km ocupant gairebé un quart de la comarca. El municipi compta amb quatre nuclis de població: Llaberia, La Serra d’Almos, Darmós i Tivissa, que dóna nom al municipi.
La vila de Tivissa està construïda sobre un turó, al peu dels vessants septentrionals de la serralada del mateix nom, a uns 310 metres sobre el nivell del mar, i ocupant un graó de la muntanya, en forma d’esperó, que domina la vall de l’Ebre i té l’església en el seu punt més extrem.

tivissa

Tivissa, és un municipi d’arrels mil·lenàries on s’assentarien els primers pobladors coneguts. El seu nom és d’origen iber, posteriorment llatinitzat pels romans amb el nom de TIBISI.

El nom de Tivissa prové per una part, d’una arrel ibèrica “tivi” que significa puig o turó, i una dessinència pre-romana “issa” que significa poble o ciutat, de manera que es referiria a ” la ciutat del turó.
La vila,  que conserva la seva fesomia emmurallada amb carrers estrets i sinuosos dóna la impressió al visitant que  està en una època anterior. Es mostra majestuosa amb la gran Església Arxiprestral de Sant Jaume, on es conjuguen diversos estils arquitectònics i una església dins un altra, portals d’entrada fortificats, cases senyorials amb escuts, la més antiga de 1408,  i balconades centenàries.
El domini sarraí, els senyors feudals i les posteriors èpoques constitucionals han mantingut sempre les arrels d’un poble antic, que ens permet veure la història de la nostra terra, anant des de la prehistòria fins a l’actualitat, fent de Tivissa un autèntic bressol de cultures.
Voltada de muntanyes, Tivissa ens ofereix un entorn natural ideal per a poder realitzar rutes de senderismeBTT,  grans parets de roca per als amants de l’escalada i nombroses restes arqueològiques  de l’època prehistòrica, ibèrica i romana.
En l’actualitat té 1824 habitants, alguns dels qual es dediquen a la pagesia i ens permeten gaudir de productes naturals de gran qualitat.

DARMÓS

Darmós, està situat en un pla, a 4 Km de la Serra d’Almos i 10 Km de Tivissa al NO. El nom del poble és àrab, procedent dels habitants sarraïns de les masies que, aglutinades, el formaren.

L’església està dedicada a Sant Miquel, patró del poble. Fou construïda el 1776 i no se sap si anteriorment en tenia, com a base, una altra d’edificada. Els francesos la van destruir al 1810, però hi fou restablert el servei quatre anys més tard. El 1867 es van acabar unes obres d’engrandiment, començades el 1862. Es d’una sola nau de creu llatina i té 19 m de llargada per 5’50 m d’amplada.

Des d’alguns punts del terme es domina un amplia panoràmica des d’on es poden observar alguns municipis del Priorat i la Ribera d’Ebre, i també podem gaudir de la visita a llocs tant interessants com les Olles de l’Asma, situades a 2 Km del poble. Són un conjunt de roques que, a causa de l’erosió per l’aigua que baixa de la riera, formen petites basses encaixonades entre les parets de la roca, o la Mata, arbre declarat monumental l’any 1997 pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca i que figura al seu escut. És una gran mata o llentiscle d’aspecte arborescent. La tradició diu que l’arbre és tan gran, ja que està plantat al costat d’un antic pou on la gent hi anava a buscar aigua.

Informació tècnica de la Mata

Darmós en l’actualitat té 125 habitants. És un poble pagès, envoltat d’oliveres i vinyes que produeixen un vi de gran qualitat.


LLABERIA

L’encant de Llaberia rau en la seva fesomia medieval que roman intacta. És el poble més petit i més alt del municipi de Tivissa (680 m sobre el nivell del mar). Només hi ha 4 persones empadronades. A l’estiu però, Llaberia contempla com molts dels seus veïns van a passar la temporada d’estiu.

Només pel seu emplaçament, rodejat de natura i magnifiques vistes panoràmiques ja esdevé un gran atractiu turístic per als visitants. Des del mirador de la Miranda (925 m) es pot contemplar la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Perelló, Tortosa, els ports de Beseit i el Camp de Tarragona.

exterior-1-ll

L’Església Romànica dels segles XII i XIII venera a Sant Joan Baptista i fou construïda entre les parets de l’antiga fortalesa. Conjuntament amb tota la fortalesa medieval, és un dels monuments romànics més importants dins l’àmbit meridional en què es troba. Nau rectangular amb absis de mig punt i entrada lateral. La sitja descoberta en el centre de la nau demostra el doble ús que se li donà: culte i refugi de béns.

L’any 1986 es va iniciar la seva restauració recuperant la fisonomia que tenia.

ESTACIÓ FOTOVOLTAICA DE LLABERIA

L’estació fotovoltaica de Llaberia, és una central solar fotovoltaica de 18 kwp. Subministra energia elèctrica a 47 habitatges de LLaberia, alhora que proporciona l’energia necessària per als servei comú d’enllumenat públic . El projecte d’aquesta planta centralitzada, la realització de la qual ha estat cofinançada pel programa europeu Thermie, el Departament d’Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, i el Ministeri d’Indústria i Energia , presenta com a innovació la instal·lació en cada habitatge d’un limitador de consum que permet gestionar el subministrament d’energia en funció de les necessitats dels usuaris i de l’estat de càrrega del sistema.