Valoració de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dóna la raó a l’Ajuntament de Tivissa per l’ordenança fiscal relativa a l’ocupació del domini públic
Avui dimarts, 4 de juliol de 2017, l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha valorat en roda de premsa la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dóna la raó a l’Ajuntament de Tivissa per l’ordenança fiscal relativa a l’ocupació del domini públic municipal.
Cal recordar que Red Eléctrica de España (REE) va impugnar l’ordenança fiscal aprovada pel ple de l’Ajuntament de Tivissa el 12 de novembre de 2015, i, ara, el TSJC dóna la raó al consistori tivissà. Aquesta taxa correspon a l’ordenança fiscal núm. 24, que regula la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local de les instal·lacions de transport d’energia elèctrica, gas, aigua i hidrocarburs, que en el cas de Tivissa, afecta a Enagas, Gas Natural i Red Eléctrica de España.
Cadascuna de les empreses es troba en una situació diferent: Enagas, ha pagat cada any la taxa, Gas Natural va impugnar la liquidació al Tribunal Contenciós Administratiu de Tarragona i es troba a l’espera de resolució, i Red Eléctrica de España va impugnar l’ordenança al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
La sentència, de data 03 de juliol de 2017, falla “desestimar el recurs contenciós administratiu interposat per Red Eléctrica Española contra l’Acord del Ple de l’Ajuntament de Tivissa del 12 de novembre del 2015”.
Segons l’alcalde, Jordi Jardí, “aquesta sentència no és ferma”, es pot recórrer, però, segons Jardí, “tenim la tranquil·litat que la resolució del TSJC transcriu literalment una sentència del Tribunal Suprem de Madrid, d’un altre municipi que deia exactament el mateix i li dóna la raó a l’ajuntament”.
L’Ajuntament de Tivissa resta a l’espera perquè REE té l’opció d’interposar un recurs de Cassació davant del TS, però davant la jurisprudència existent, segons l’alcalde, sembla que “abans d’acabar l’any, l’Ajuntament tindrà una sentència en ferm” que li permetrà aplicar la taxa de forma legal i d’obligat compliment.
Això representarà per l’Ajuntament de Tivissa un ingrés anual d’uns 130.000€, mentre les empreses operin en aquests terrenys municipals. Quan es tingui la sentència del TS, l’Ajuntament passarà a liquidar la taxa de forma retroactiva, des de l’any 2016.
L’alcalde de Tivissa ha destacat que, a nivell de Catalunya “és un precedent històric”, ja que ningú havia aconseguit “guanyar un contenciós administratiu a una empresa d’aquestes dimensions i per aquesta casuística”.
Cal recordar que el terme municipal de Tivissa és el cinquè més gran de Catalunya, amb 21.000 Ha. De les quals el 25% són propietat de l’Ajuntament de Tivissa (més de 5.000Ha.) A més de les diferents línies ubicades en finques privades, tots aquests terrenys propietat de l’Ajuntament de Tivissa estan recorreguts actualment per 11 km. de línies de mitja i d’alta tensió, uns 4 km. de gasoducte de baixa pressió i 4 km més del gran gasoducte d’Enagas, d’alta pressió.
Tivissa (Ribera d’Ebre), 4 de juliol de 2017